Na wspólnym stoisku Powiatu prezentowali się:
Tegoroczną POLAGRĘ-FARM tradycyjnie patronatem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. POLAGRA-FARM dzieliła się na cztery grupy tematyczne: Pole, Hodowla, Ogród oraz Rozwój Wsi. Do tego układu dostosowana była ekspozycja wystawców oraz program wydarzeń.
Powiat Gnieźnieński wystawiał się w tzw. Pawilonie Regionów. Celem tej ekspozycji była promocja oferty gmin, powiatów i województw, ich walorów krajobrazowych, turystycznych, małej przedsiębiorczości oraz inicjatyw lokalnej społeczności Atmosferę ekspozycji podkreślała prezentacja produktów lokalnych i występy zespołów ludowych. Ekspozycja miała służyć promocji obszarów wiejskich ze szczególnym uwzględnieniem produktów lokalnych, walorów krajobrazowych i turystycznych. Pawilon Regionów przygotowały Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. „ Wbrew stereotypom i obiegowym opiniom polskie rolnictwo ma w zanadrzu kilka atutów stanowiących o jego przewadze nad europejskimi rynkami rolnymi. Mniejsze uprzemysłowienie produkcji oraz stosunkowo czyste środowisko pozwalają na produkcję zdrowszej żywności. Polski krajobraz wiejski jest jednym z najbardziej naturalnych w Europie. Ponadto odznacza on się dużą różnorodnością biologiczną, co służy prowadzeniu produkcji rolnej metodami ekologicznymi. Nie ma zatem potrzeby obawiać się wejścia Polski do Unii Europejskiej. Wykorzystanie naturalnych zalet środowiska, a także ulepszenie technologii i organizacji produkcji pozwolą bowiem polskim producentom rolnym znaleźć się dobrze w nowej sytuacji. Aby tak się stało, podstawą działań musi być nawiązywanie nowych kontaktów handlowych oraz wprowadzanie nowoczesnych technologii. Pomocą w tym będzie służyć POLAGRA-FARM, która odbędzie się w Poznaniu w dniach od 9 do 12 października 2003” – czytamy na stronie www.polagra-farm.pl.
Osoby zainteresowane mogły zwiedzać ekspozycje wystawiennicze w każdym dniu targów w godz. 9.00 – 17.00. Cena biletu wstępu dla zwiedzających wynosiła 5 zł.
Przypomnijmy, w roku ubiegłym Powiat Gnieźnieński otrzymał nagrodę Złoty Hit POLAGRY 2002. Nagroda została przyznana za profesjonalną obsługę stoiska na Targach Polagra – Farm w Poznaniu, różnorodność oferowanych produktów oraz za godne kreowanie marki Powiatu Gnieźnieńskiego.
Przyznana nagroda uprawnia Powiat oraz wszystkie firmy współuczestniczące w ekspozycji (tj. ROLMLECZ, PSS SPOŁEM, Muzeum Pierwszych Piastów na Lednicy, Grupa Producencka POLANIE, Restauracja KRESOWIANKA) do posługiwania się logo POLAGRY na wszelkich materiałach promocyjnych przez okres 5 lat. Jest to nagroda prestiżowa, uznana w środowisku rolniczym.
Powiat Gnieźnieński kreuje swoją markę jako „dobre miejsce, królewska tradycja”. Hasło to nawiązuje do historii regionu oraz do czasów teraźniejszych, do miejsca, gdzie wszystko się zaczęło i rozwija się nadal.
Powiat Gnieźnieński należy do regionów typowo rolniczych. W powiecie jest ponad 5 tys. indywidualnych gospodarstw rolnych. Działają również Gospodarstwa Rolne należące do Agencji Własności Rolnej Skarbu Państwa, Spółdzielnie Produkcyjne oraz Grupy Producenckie, o różnych formach działania. Do najaktywniejszych grup należy Grupa Producencka „ Polanie ” z siedzibą w Kłecku zajmująca się produkcją warzyw korzeniowych, cebuli i ogórka. Produkcja rolna jest prowadzona na wysokim poziomie świadczy o tym skala produkcji i jej jakość.
Rolnicy w produkcji korzystają z nowych technologii, bez niej nie osiągnęliby tak dobrych wyników. Dotyczy to optymalnego nawożenia mineralnego i właściwego stosowania środków ochrony roślin w uprawach polowych. W produkcji roślinnej uprawia się głównie: 1. zboża konsumpcyjne (pszenica – żyto), 2. rośliny przemysłowe (rzepak oz. b. cukrowy, ziemniaki), 3. rośliny pastewne (zboża paszowe , kukurydza).
Produkcja zwierzęca zdominowana jest przez trzodę chlewną a następnie bydło mleczne oraz rozwijające się drobiarstwo. Trzoda chlewna w regionie charakteryzuje się wysoką mięsnością - 54% średnio. Świadczy to o dobrej jakości surowca do przetwórstwa rolnego. Natomiast zboża konsumpcyjne cechują się wysokimi parametrami jakościowymi co do zawartości glutenu i dobrych właściwości wypiekowych. Duża skala produkcji naszego rolnictwa (stanowi dobrą bazę surowcową) może przyczynić się do rozwoju przemysłu i przetwórstwa rolno – spożywczego.
Przetwórstwo rolne w powiecie jest słabo rozwiniętym ogniwem i czeka na inwestora. Cała produkcja służy zaopatrzeniu dla dużych aglomeracji miejskich. Atutem jest też dobre położenie komunikacyjne Powiatu Gnieźnieńskiego między Poznaniem, Toruniem i Bydgoszczą.
Agnieszka Rzempała-Chmielewska