BIPŚroda, 30.11.2022

Smaczki, smaki i przysmaki ponownie królowały w ogrodach Adalbertusa

Smaczki, smaki i przysmaki ponownie królowały w ogrodach Adalbertusa

W sobotę, 9 lipca 2022 roku, w Ogrodach Hotelu Adalbertus należącego do Sieci Hoteli Pietrak, odbyła się X jubileuszowa edycja najsmaczniejszego konkursu kulinarnego w powiecie gnieźnieńskim. Organizowane przez Starostwo Powiatowe w Gnieźnie, Hotel Pietrak oraz Centrum Kultury „Scena to dziwna” wydarzenie „Smaczki, smaki i przysmaki gnieźnieńskiej kuchni” wróciły po przerwie do kalendarza najważniejszych kulturalnych imprez powiatu gnieźnieńskiego.

W kulinarnej rywalizacji wzięło udział sześć gminnych reprezentacji Kół Gospodyń Wiejskich Gminy Gniezno, Gminy Trzemeszno, Gminy Czerniejewo, Gminy Niechanowo, Gminy Witkowo oraz Gminy Kiszkowo. Podczas, gdy każde z kół miało okazję do prezentacji swoich wyrobów na stanowiskach degustacyjnych, pozostała część kulinarnej drużyny stanęła w szranki i gotowała przed zgromadzoną publicznością swoje popisowe konkursowe danie. Efekty prac, zarówno na stanowiskach promocyjnych, jak i powstałych podczas konkursu gotowania „na żywo”, oceniało jury, któremu przewodniczył Szef Kuchni Hoteli Pietrak Wojciech Gubański. Imprezę zainaugurowali jej pomysłodawcy i gospodarze – Starosta Gnieźnieński Piotr Gruszczyński, Dyrektor Sieci Hoteli Pietrak Joanna Pietrak-Lipińska oraz Roman Macioszek. Całość wydarzenia poprowadziła Zenona Golc.

Na oprawę artystyczną spotkania złożyły się występy Zespołu Tańca Ludowego „Gniezno” oraz niechanowskiego zespołu śpiewaczego „Róża”. Pobyt w ogrodach Hotelu Adalbertus umilał ponadto gościom i uczestnikom Jarosław Kusz, artysta muzyk – akordeonista.

Kulminacyjnym punktem wydarzenia było ogłoszenie wyniku kulinarnych zmagań i uhonorowanie twórców najsmaczniejszych dań. Jury oprócz smaku czy zapachu, a także  nawiązania do tradycji regionalnej kuchni, doceniało nowatorstwo przygotowania, jakość wykorzystanych produktów oraz estetykę podania potraw.

Zwycięzcami konkursu, a tym samym autorkami najlepszej potrawy zostały panie z KGW Czerniejewo, otrzymując tradycyjnie Złotą Łyżkę Starosty Gnieźnieńskiego Piotra Gruszczyńskiego. II miejsce zajęło KGW Niechanowo, III natomiast KGW Gminy Gniezno. Wyróżnienia otrzymały KGW Kiszkowo, Witkowo i Trzemeszno.

Komisja konkursowa doceniła KGW Trzemeszno za najlepsze stoisko promocyjne; KGW Kiszkowo za najlepszą nalewkę oraz KGW Gniezno za najlepsze ciasto. Wszystkie reprezentacje otrzymały upominki w postaci bonów na zakup sprzętu i artykułów niezbędnych do dalszego rozwijania kulinarnych pasji.

Sponsorem głównym imprezy była Firma Altom Gniezno – fundator bonów na zakup artykułów gospodarstwa domowego w sklepie stacjonarnym Altom w Gnieźnie, a także Browar Fortuna.

 


Wyniki konkursu
Danie Główne

I miejsce – KGW Gminy Czerniejewo za żeberka z kopytkami i kapustą zasmażaną,
II miejsce – KGW Gminy Niechanowo za kaczkę faszerowaną kaszą jęczmienną i wątróbką drobiową,
III miejsce – KGW Gminy Gniezno za pieczoną pierś z kaczki z winogronami i nutką pesto z puree z selera i gruszki.

Najlepsze stoisko promocyjne - Gmina Trzemeszno
Najlepsza nalewka - Gmina Kiszkowo za nalewkę z czarnej porzeczki
Najlepsze ciasto – Gmina Gniezno za ciasto porzeczkowe



 

drukuj:
udostępnij:
PROJEKTY REALIZOWANE PRZEZ POWIAT

reklama aplikacji mobilnej
Rejestracja rezerwacji pojazdów
Status kolejki
 
 
Projekt współfinansowany

Projekt Wdrożenie zaawansowanych e-usług dla klientów Starostwa Powiatowego w Gnieźnie oraz jednostek podległych współfinansowany ze środków
Wielkopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2014 – 2020 w ramach konkursu Rozwój elektronicznych usług publicznych