BIPWtorek, 28.3.2023

Środy z profilaktyką - trądzik

Trądzik pospolity jest przewlekłą chorobą skóry. Wpływa nie tylko na zdrowie fizyczne, ale też psychiczne. Trądzik pospolity jest chorobą przewlekłą mieszków włosowych. W okresie dojrzewania (12 do 25 lat) występuje u ok. 85% populacji europejskiej. Około 20-25% osób z trądzikiem wymaga leczenia.
 
Jakie czynniki wpływają na powstanie trądziku?
 
Na powstawanie trądziku wpływają między innymi:
  • nadmierna produkcja łoju, jego nadmiar zatyka ujście mieszkawłosowego,
  • zaburzenie rogowacenia mieszków włosowych,
  • aktywność hormonalna związana z okresem dojrzewania,
  • zakażenia bakteryjne,
  • stres, który nasila produkcję hormonów sterydowych, powodując wzmożoną produkcję łoju,
  • niewłaściwa pielęgnacja skóry i niewłaściwy dobór kosmetyków,
  • nieprawidłowe nawyki żywieniowe,
  • niektóre leki.
 
Dieta w leczeniu i profilaktyce trądziku
 
Dieta stanowi istotny element w profilaktyce oraz w leczeniu większości chorób. Dlatego dobrze dobrane potrawy i składniki mają dobroczynny wpływ również na stan skóry.
 
Co jeść, a co pić dla dobrej kondycji skóry:
  • produkty i potrawy o niskim indeksie glikemicznym,
  • pełnoziarniste produkty zbożowe,
  • warzywa, np. marchew, jarmuż, papryka czerwona, dynia,
  • owoce, z uwzględnieniem wiśni, jeżyn i borówek,
  • rośliny strączkowe,
  • orzechy, pestki,
  • ryby,
  • produkty, które zawierają cynk, prowitaminę A (betakaroten) oraz witaminę D.
 
Pij minimum 2–2,5 l płynów dziennie. Głównym spożywanym płynem powinna być woda.
 

Zachęcamy do lektury broszury oraz do zapoznania się z materiałem filmowym.


 
drukuj:
udostępnij:
PROJEKTY REALIZOWANE PRZEZ POWIAT

reklama aplikacji mobilnej
Rejestracja rezerwacji pojazdów
Status kolejki