BIPWtorek, 09.8.2022
Środy z profilaktyką - cukrzyca typu 2

Środy z profilaktyką - cukrzyca typu 2

2022-08-03 nfz zdrowie profilaktyka

Cukrzyca typu 2 jest uznawana za epidemię XXI wieku. Edukacja dzieci i młodzieży na temat zdrowego żywienia i prawidłowej masy ciała to istota prewencji wystąpienia cukrzycy w kolejnych latach życia.   Czy cukrzyca typu 2 zagraża naszym dzieciom w dorosłym życiu?   Zachęcamy do lektury broszury informacyjnej oraz do zapoznania się z materiałem filmowym.

czytaj więcej

Profilaktyka od najmłodszych lat. Kształtowanie nawyków żywieniowych

Profilaktyka od najmłodszych lat. Kształtowanie nawyków żywieniowych

2022-07-27 nfz zdrowie profilaktyka

Czym skorupka za młodu nasiąknie…   W rodzinach, w których spożywa się wspólne posiłki, dzieci częściej mają prawidłową masę ciała. Tymczasem zaledwie 52,9 % dzieci codziennie zasiada do stołu wspólnie z rodziną. Badania pokazują, że polskie dzieci jedzą za mało owoców, warzyw i przetworów z mleka. Najmłodsi, tuż po skończeniu pierwszego roku życia, piją nadmierne ilości słodzonych soków owocowych. Dzieci w wieku 8-13 lat, których rodzice regularnie spożywają napoje słodzone, też chętnie po nie sięgają. I to trzykrotnie częściej niż ich rówieśnicy, których rodzice takich napojów nie piją.   Złe nawyki żywieniowe mogą prowadzić do otyłości już w wieku dziecięcym. W Polsce problem nadwagi lub otyłości dotyczy ok. 10 proc. dzieci w wieku 1-3 lata i 30 proc. dzieci w wieku wczesnoszkolnym. A otyły młody człowiek z dużym prawdopodobieństwem stanie się otyłym dorosłym. Światowa Organizacja Zdrowia już w 1974 roku zakwalifikowała otyłość do chorób cywilizacyjnych, sugerując, że otyłość stanie się jedną z poważniejszych chorób żywieniowych naszych czasów. Liczba otyłych dzieci (powyżej 5 r.ż.) i młodzieży wzrosła od 1975 r. z 11 milionów do 124 milionów w 2016 r. W Polsce problem nadwagi lub otyłości dotyczy około 10% dzieci w wieku 1-3 lata i 30% dzieci w wieku wczesnoszkolnym.   Bobas Lubi Wybór – pozwólmy dziecku samemu się nakarmić   Kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych można rozpocząć już od pierwszego roku życia malucha.   Bobas Lubi Wybór to nowatorski sposób podejścia do karmienia niemowlaka, który opiera się ominięciu etapu karmienia łyżeczką i podawania papek. Dziecko poznaje nowe smaki wszystkimi zmysłami – również dotykiem i zapachem. Zamiast przygotowanych, rozdrobnionych produktów, dziecko dostaje produkty w wersji stałej, które może sobie wziąć do rączki, smakować i wybierać te, które odpowiadają mu najbardziej. Poszczególne produkty np. warzywa, owoce, kasze należy położyć na blacie stołu lub krzesełka do karmienia, aby maluch mógł sam sięgać po kawałki i wkładać je do buzi.   Neofobia, czyli „wybiórcze jedzenie”   Neofobia to niechęć lub lęk dziecka przed próbowaniem nowych produktów spożywczych. Może też dotyczyć lęku przed nową konsystencją produktów. Jest to zjawisko fizjologiczne, pojawia się około 2-5 roku życia, częściej u dziewczynek niż chłopców. Jest to etap przejściowy i naturalny.   Jak pokonać neofobię u dziecka?   Eksponuj produkt, którego dziecko nie akceptuje. Poproś, żeby opowiadało, co czuje, kiedy dotyka i wącha produkty. Zadbaj o dobrą atmosferę podczas posiłku. Zachęcaj, proponuj, ale nie stosuj nagród i kar za zjedzenie posiłku. Dziecko łatwiej zaakceptuje nowy produkt, kiedy dostanie go razem z pokarmem, który wcześniej znało.   Jak kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe dzieci?   Swoje postępowanie dostosuj do wieku i etapu rozwoju dziecka: zdobądź wiedzę na temat zasad zdrowego odżywiania. To, jak karmimy niemowlaka, ma wpływ na preferencje smakowe w przyszłości. Staraj się zachować stałe pory posiłków dziecka (rób 3-4 godzinne przerwy pomiędzy posiłkami). Staraj się, aby nowe produkty były ładnie podane, bo wygląd ma duże znaczenie. Akceptuj bałagan, który dziecko robi podczas jedzenia. Planuj i przygotowuj posiłki razem z dziećmi. Zadbaj o wspólne, rodzinne spożywanie posiłków w miłej atmosferze. Nie podawaj dzieciom przekąsek pomiędzy posiłkami. Unikaj słodkich napojów i słodyczy. Nie nagradzaj dzieci słodyczami. Rozmawiaj o jedzeniu nie tylko przy stole, staraj się, aby dziecko poznało zasady zdrowego odżywiania. Dopilnuj, aby dzieci piły 1,5 litra wody dziennie. Zadbaj o regularną aktywność fizyczną dzieci. Zalecane jest minimum 60 minut umiarkowanych lub intensywnych ćwiczeń.   Zmień dietę razem z NFZ   Narodowy Fundusz Zdrowia wspólnie z ekspertami opracował innowacyjne rozwiązanie zapewniające zdrowe posiłki dla całej rodziny. To bezpłatny rodzinny plan żywieniowy DASH RODZINA, dostępny na portalu diety.nfz.gov.pl. Przeznaczony jest dla osób dorosłych oraz dzieci i młodzieży w wieku od 4 do 17 lat.   Jak przygotować wspólny, odpowiednio zbilansowany posiłek dla wszystkich domowników? To proste: wystarczy wybrać plan rodzinny – dla co najmniej 2, a maksymalnie dla 8 osób. Portal pomaga określić zapotrzebowanie energetyczne każdego członka rodziny, a pod każdym daniem znajduje się wskazówka, jak procentowo podzielić przygotowaną potrawę pomiędzy członków rodziny.   Zachęcamy do lektury broszury informacyjnej oraz do zapoznania się z materiałem filmowym.

czytaj więcej

Środy z profilaktyką - trądzik

Środy z profilaktyką - trądzik

2022-07-21 nfz zdrowie profilaktyka

Trądzik pospolity jest przewlekłą chorobą skóry. Wpływa nie tylko na zdrowie fizyczne, ale też psychiczne. Trądzik pospolity jest chorobą przewlekłą mieszków włosowych. W okresie dojrzewania (12 do 25 lat) występuje u ok. 85% populacji europejskiej. Około 20-25% osób z trądzikiem wymaga leczenia.   *Jakie czynniki wpływają na powstanie trądziku? *   Na powstawanie trądziku wpływają między innymi:     * nadmierna produkcja łoju, jego nadmiar zatyka ujście mieszkawłosowego,   * zaburzenie rogowacenia mieszków włosowych,   * aktywność hormonalna związana z okresem dojrzewania,   * zakażenia bakteryjne,   * stres, który nasila produkcję hormonów sterydowych, powodując     wzmożoną produkcję łoju,   * niewłaściwa pielęgnacja skóry i niewłaściwy dobór kosmetyków,   * nieprawidłowe nawyki żywieniowe,   * niektóre leki.   *Dieta w leczeniu i profilaktyce trądziku* Dieta stanowi istotny element w profilaktyce oraz w leczeniu większości chorób. Dlatego dobrze dobrane potrawy i składniki mają dobroczynny wpływ również na stan skóry.   *Co jeść, a co pić dla dobrej kondycji skóry:*     * produkty i potrawy o niskim indeksie glikemicznym,   * pełnoziarniste produkty zbożowe,   * warzywa, np. marchew, jarmuż, papryka czerwona, dynia,   * owoce, z uwzględnieniem wiśni, jeżyn i borówek,   * rośliny strączkowe,   * orzechy, pestki,   * ryby,   * produkty, które zawierają cynk, prowitaminę A (betakaroten) oraz     witaminę D.   Pij minimum 2–2,5 l płynów dziennie. Głównym spożywanym płynem powinna być woda.   -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------   Zapraszamy do lektury poniższej broszury oraz do zapoznania się z materiałem filmowy.  

czytaj więcej

Środy z profilaktyką - cukrzyca i otyłość a letnie pokusy

Środy z profilaktyką - cukrzyca i otyłość a letnie pokusy

2022-07-13 nfz profilaktyka zdrowie

Według danych Narodowego Funduszu Zdrowia cukrzycę zdiagnozowano u 3 milionów osób w Polsce. Kolejny milion osób nie wie, że choruje. W cukrzycy konieczne jest m.in. regularne kontrolowanie zawartości węglowodanów w posiłkach. Cukrzyca jest nieuleczalną chorobą metaboliczną, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi na skutek upośledzonego działania lub wydzielania insuliny. Nieleczona lub niezdiagnozowana cukrzyca daje powikłania i niszczy wzrok, nerki, mózg, naczynia krwionośne, powoduje uszkodzenia stóp. Na poziom glukozy we krwi mają wpływ węglowodany. Węglowodany to podstawowe źródło energii dla organizmu. Zalecane jest regularne spożywanie węglowodanów, rozłożonych równomiernie na wszystkie posiłki w ciągu dnia.   Indeks glikemiczny to klasyfikacja produktów żywnościowych według ich wpływu na stężenie glukozy we krwi w ciągu 2-3 godzin po ich spożyciu. Im wyższa wartość tego wskaźnika, tym szybciej produkt jest trawiony. Takie szybkie trawienie powoduje najpierw gwałtowne zwiększenie poziomu glukozy (cukru) we krwi, a następnie jego gwałtowny spadek.   Aktywność fizyczna w cukrzycy   Systematyczny wysiłek fizyczny zmniejsza oporność tkanek na insulinę (a im większa oporność, tym większe ryzyko insulinooporności). Wykonuj aktywność fizyczną systematycznie, najlepiej codziennie, np. przez 30–45 min. Dostosuj ją do swojego stanu zdrowia i stylu życia. Odżywianie w cukrzycy Dieta cukrzycowa to zdrowy sposób odżywiania. Jeżeli chorujesz na cukrzycę lub chcesz jej zapobiec, zadbaj o zbilansowane posiłki. Powinny one zawierać dużo produktów o niskim indeksie glikemicznym oraz błonnik pokarmowy.   Letnie pokusy:   wybieramy: owoce świeże lub mrożone codziennie do godziny 16.00, 200-300 g dziennie, koktajle, jogurty naturalne z dodanymi owocami, gorzką czekoladę, ciastka zbożowe zrobione w domu, małe lody, orzechy, pestki dyni i słonecznika unikamy: owoców w syropie, suszonych, glazurowanych cukrem, winogron, kremów, tortów, pączków, tłustych ciast, np. francuskich, przemysłowych wyrobów cukierniczych, czekolady białej i mlecznej, batonów, słonych przekąsek Pamiętaj: Jedz posiłki regularnie i o stałych porach – nie duże porcje, ale często. Unikniesz w ten sposób ryzyka niedocukrzenia. Zrezygnuj ze słodyczy, węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Nie przekraczaj swojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Dbaj o jakość spożywanych posiłków. Twoja dieta powinna być bogata w warzywa i nasiona, które dostarczą witaminy, składniki mineralne, wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz błonnik. Podejmuj regularnie aktywność fizyczną.   Zapraszamy do lektury broszury informacyjnej oraz do zapoznania się z materiałem filmowym.  

czytaj więcej

Środy z profilaktyką - profilaktyka czerniaka

Środy z profilaktyką - profilaktyka czerniaka

2022-07-01 nfz profilaktyka zdrowie

W Polsce wykrywa się około 3500 nowych przypadków czerniaka rocznie, a tempo zachorowania na niego cały czas rośnie. Co roku z powodu czerniaka umiera w Polsce około 1400 osób. Zapadalność na ten nowotwór skóry zwiększyła się o 300 % w ciągu ostatnich 30 lat.   Czerniak to najbardziej złośliwy i jeden z najczęściej diagnozowanych nowotworów skóry.   Jest nowotworem agresywnym, ponieważ: szybko się rozwija, tworzy przerzuty, jest odporny na leczenie. Wykryty we wczesnym stadium jest w 90 % przypadków zachorowań możliwy do wyleczenia. Dlatego tak ważne jest szybkie i prawidłowe rozpoznanie tego nowotworu!   Ryzyko zachorowania na czerniaka i inne nowotwory złośliwe skóry wzrasta, jeżeli:   masz jasną karnację, rude lub blond włosy, niebieskie oczy, liczne piegi, masz dużą liczbę znamion barwnikowych, miałeś oparzenia słoneczne, przebywasz w pełnym słońcu powyżej godziny dziennie, korzystasz z solarium, w Twojej rodzinie występowały przypadki czerniaka lub inne nowotwory skóry. Zapraszamy do lektury poniższej broszury oraz do zapoznania się z materiałem filmowy.

czytaj więcej

Środy z profilaktyką - profilaktyka raka żołądka

Środy z profilaktyką - profilaktyka raka żołądka

2022-06-22 nfz profilaktyka zdrowie

Rak żołądka jest powszechny wśród mieszkańców Europy i Stanów Zjednoczonych, choć najczęściej występuje w Chinach, Japonii i Korei. Większość przypadków raka żołądka występuje po 50. roku życia. W Polsce rak żołądka jest siódmym najczęściej występującym nowotworem u mężczyzn i przyczyną 5,7% zgonów na nowotwory złośliwe u mężczyzn.

czytaj więcej

Środy z profilaktyką - profilaktyka chorób pasożytniczych

Środy z profilaktyką - profilaktyka chorób pasożytniczych

2022-06-15 nfz profilaktyka zdrowie

Pasożyty *nie są w stanie żyć samodzielnie przez dłuższy czas. Żywią się krwią lub tkankami żywiciela, powodując jego wyniszczenie. Występują powszechnie w przyrodzie: w glebie, w wodzie, na brudnych owocach lub warzywach. Do najczęstszych chorób pasożytniczych zaliczamy:   * owsicę * wszawicę * świerzb   Owsica to choroba przewodu pokarmowego, która występuje tylko u ludzi. Najczęściej na owsicę chorują osoby, które nie dbają o higienę i nie myją rąk. Owsicą można zarazić się przez bezpośredni kontakt z zarażoną osobą lub ze skażoną powierzchnią, np. w piaskownicy, na basenie, w toalecie.   Wszawica to choroba wywołana przez wesz głowową. Wszy przenoszą się przez kontakt bezpośredni. Łatwo się nimi zarazić w dużych skupiskach ludzi – w przedszkolach, szkołach, na obozach wakacyjnych, koloniach, w internatach. Zakażeniom sprzyjają złe warunki higieniczne, używanie wspólnych ręczników, szczotek do włosów, gumek i spinek.   Świerzb jest wywoływany przez mikroskopijne roztocza, niewidoczne gołym okiem. Pasożyty toczą korytarze w naskórku człowieka, powodując nasilony świąd skóry. Pojawiają się na niej grudki, otarcia naskórka, zadrapania lub pęcherzyki. Choroba przenosi się przez kontakt z osobą zakażoną, przez używanie wspólnych ręczników, przedmiotów, odzieży. Jest spotykana najczęściej u osób mieszkających wspólnie. Nie przenosi się przez podanie ręki.   Metody zwalczania chorób pasożytniczych i zapobiegania im: dokładne mycie rąk, szczególnie przed jedzeniem, po wyjściu z toalety, po zabawie ze zwierzętami lub w piaskownicy utrzymywanie krótkich, czystych paznokci osobne ręczniki i szczotki do włosów częsta zmiana bielizny, pościeli, ręczników utrzymywanie czystości w toalecie i kuchni dokładne mycie warzyw i owoców przeglądanie włosów dziecka i codzienne ich czesanie.

czytaj więcej

Środy z profilaktyką - profilaktyka raka skóry

Środy z profilaktyką - profilaktyka raka skóry

2022-06-08 nfz profilaktyka zdrowie

Zbyt późno zdiagnozowany czerniak jest wciąż przyczyną śmierci. W Polsce z powodu czerniaka umiera 1 na 3 chorych. Aby temu zapobiec, warto regularnie badać się profilaktycznie. Jak chronić się przed rakiem skóry? Czy jesteś w grupie ryzyka? W Polsce wykrywa się około 3500 nowych przypadków czerniaka rocznie, a tempo zachorowania na niego cały czas rośnie. Co roku z powodu czerniaka umiera w Polsce około 1400 osób. Zapadalność na ten nowotwór skóry zwiększyła się o 300% w ciągu ostatnich 30 lat. Czerniak to najbardziej złośliwy i jeden z najczęściej diagnozowanych nowotworów skóry. Jest nowotworem agresywnym, ponieważ: szybko się rozwija, tworzy przerzuty, jest odporny na leczenie. Wykryty we wczesnym stadium jest w 90 % przypadków zachorowań możliwy do wyleczenia. Dlatego tak ważne jest szybkie i prawidłowe rozpoznanie tego nowotworu! Ryzyko zachorowania na czerniaka i inne nowotwory złośliwe skóry wzrasta, jeżeli: masz jasną karnację, rude lub blond włosy, niebieskie oczy, liczne piegi, masz dużą liczbę znamion barwnikowych, miałeś oparzenia słoneczne, przebywasz w pełnym słońcu powyżej godziny dziennie, korzystasz z solarium, w Twojej rodzinie występowały przypadki czerniaka lub inne nowotwory skóry.

czytaj więcej

Środy z profilaktyką - nieprawidłowości postawy u dzieci

Środy z profilaktyką - nieprawidłowości postawy u dzieci

2022-06-02 nfz profilaktyka zdrowie

Wady postawy stanowią obecnie jeden z najczęściej występujących problemów zdrowotnych u dzieci i młodzieży w grupie wiekowej 3-18 lat.   Nieprawidłowości postawy można dostrzec u co drugiego dziecka.   Poważne wady dotyczą już 10-15 proc. dzieci w wieku szkolnym.   Poprzez wady postawy rozumiemy zaburzenia struktur więzadłowych, mięśniowych i kostnych. Wady te występują nie tylko w różnych obszarach ciała, ale również w różnych płaszczyznach. Odstępstwa od prawidłowej postawy ciała dzielimy na dwie charakterystyczne grupy:   grupa wad wrodzonych (wady związane z obciążeniem genetycznym lub pojawiające się w następstwie choroby),   grupa wad nabytych (wady wynikające np. z długotrwałego przyjmowania nieprawidłowej pozycji ciała).   Niestety duży odsetek wad postawy spowodowany jest małą aktywnością ruchową, nadwagą czy też otyłością. Warto pamiętać, że liczne wady postawy lub tendencje do ich rozwijania się można zaobserwować i zdiagnozować już w bardzo wczesnym wieku.   Nieprawidłowości postawy można zauważyć u 50–60 proc. dzieci w zależności od regionu. Natomiast poważne wady postawy mogą dotyczyć 10–15 proc. dzieci w wieku szkolnym, przy czym wyróżnia się: skoliozę (u 2–4 proc. dzieci oraz młodzieży), młodzieńczą kifozę piersiową (u 3-5 proc. nastolatków), zniekształcenia statyczne kończyn dolnych (u 10-15 proc. dzieci).   Przyczyny powstawania wad postawy   Główne przyczyny wad postawy, poza zmianami wrodzonymi, to:   złe nawyki (spowodowane np. nieprawidłowo dostosowanym stanowiskiem pracy ucznia, nieodpowiednią pozycją wypoczynkową, a także brakiem ruchu), nadmierne obciążenie ciała (np. przeciążony i źle noszony tornister, nadwaga oraz otyłość).   Nieskorygowane wady postawy nabyte w latach młodszych mogą mieć poważne konsekwencje w wieku starszym. Spośród schorzeń, do których doprowadza zaniedbana profilaktyka wad postawy, możemy wyróżnić: zaburzenia krążeniowo-oddechowe, upośledzenia sprawności i wydolności ogólnej, zespół bólowy kręgosłupa, a także – w przypadku kobiet – problemy ginekologiczne.   Kodeks zdrowej postawy ciała:   Pamiętaj o codziennym utrzymaniu prawidłowej postawy nie tylko podczas siedzenia przy biurku, ale też podczas chodzenia czy siedzenia na kanapie.   Unikaj czynników, które mogą przyczynić się do rozwinięcia wad postawy, i eliminuj je (ciężki plecak noszony na jednym ramieniu, długie patrzenie z pochyloną głową w ekran smartfona, źle dopasowana wysokość krzesła w szkole lub pracy).   Ruch to zdrowie – nie zapominaj o tym! Zapewnij sobie minimum 30 min aktywności ruchowej dziennie.   Pamiętaj o regularnej kontroli stanu zdrowia (w przypadku dzieci w wieku szkolnym – bilans zdrowia).   Zwróć uwagę na codzienną dietę – nadwaga nie służy zdrowej postawie.   Większość wad postawy u dzieci stanowią schorzenia nabyte. Dlatego dobre nawyki należy pielęgnować u dzieci już od najmłodszych lat.   Szyja smartfonowa   Szyja smartfonowa to zespół bólowy, który jest coraz częściej diagnozowany u dzieci. Zgłaszają one przede wszystkim różnorakie bóle głowy, barków, karku, a także okolicy międzyłopatkowej.   Dolegliwości   Bólowe pojawiają się w wyniku nieprawidłowej postawy ciała podczas długotrwałego korzystania z urządzeń mobilnych. Syndrom ten opisany został przez dr. Kena Hansraja. Obliczenia wykazały, że pochylenie głowy o zaledwie kilkanaście stopni obciąża nasz kręgosłup o 12 kg. Przy większym pochyleniu (ok. 60 stopni) obciążenie może wzrosnąć już do 27 kg. Główne objawy szyi smartfonowej to:   ból szyi i karku, mrowienie pomiędzy łopatkami, drętwienie palców u rąk.     Materiały dodatkowe oraz film promocyjny

czytaj więcej

Środy z profilaktyką - profilaktyka zdrowia kobiety - mammografia

Środy z profilaktyką - profilaktyka zdrowia kobiety - mammografia

2022-05-12 profilaktyka zdrowie nfz

Rak piersi jest najczęściej występującym  nowotworem złośliwym u kobiet. W Polsce stwierdza się ponad 18 500 nowych przypadków zachorowań rocznie. W początkowym okresie rak piersi nie daje żadnych objawów. Dlatego najważniejszym czynnikiem wpływającym na skuteczność leczenia jest wykrycie nowotworu w jak najwcześniejszym stadium rozwoju. Podstawowym badaniem wykonywanym w ramach programu profilaktyki raka piersi jest mammografia. Zachęcamy do lektury oraz do zapoznania się z materiałem filmowym.  

czytaj więcej

Środa z profilaktyką - codzienna profilaktyka nowotworowa

Środa z profilaktyką - codzienna profilaktyka nowotworowa

2022-02-03 zdrowie sroda_z_profilaktyka

Nowotwory to złożona grupa chorób, na które składają się nowotwory złośliwe i nowotwory łagodne. Szacuje się, że nawet 90% nowotworów zależy tylko i wyłącznie od czynników zewnętrznych, które występują w środowisku, a na które mamy wpływ. Takimi czynnikami są np. dym tytoniowy, alkohol, czy niewłaściwe żywienie. Natomiast jedynie 5 – 10% przypadków nowotworów złośliwych, są to nowotwory związane stricte z genetyką. Czym jest Europejski Kodeks Walki z Rakiem? Co robić aby zachować zdrowie oraz obniżyć ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w ulotce. Zapraszamy do zapoznania się materiałem filmowym. 12 zaleceń, które warto podjąć, aby ograniczyć ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych omówi dr n. o zdr. Paweł Koczkodaj, zastępca kierownika Zakładu Epidemiologii i Prewencji Pierwotnej Nowotworów Narodowego Instytutu Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie. Bezpłatne plany żywieniowe z przepisami na zdrowe dania przygotowane według zasad diety DASH znajdziesz na portalu diety.nfz.gov.pl. Jeżeli chcesz zacząć ćwiczyć regularnie lub utrzymać dotychczasową kondycję, szukaj sprawdzonych, bezpiecznych treningów: 8 tygodni do zdrowia, oraz ćwiczeń na naszej stronie – „Atlas ćwiczeń”. Przeczytaj więcej na temat kampanii Planuję długie życie.

czytaj więcej

PROJEKTY REALIZOWANE PRZEZ POWIAT

reklama aplikacji mobilnej
Rejestracja rezerwacji pojazdów
Status kolejki
 
 
Projekt współfinansowany

Projekt Wdrożenie zaawansowanych e-usług dla klientów Starostwa Powiatowego w Gnieźnie oraz jednostek podległych współfinansowany ze środków
Wielkopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2014 – 2020 w ramach konkursu Rozwój elektronicznych usług publicznych